Nederlands-Indie capituleert

Nederlands-Indie capituleert

Nederlands-Indie capituleert

1942 – Na twee maanden vechten tegen de Japanse invasie moest het Nederlandse leger zich in Indië overgeven. De Japanners bezetten Nederlands-Indië en de Nederlanders werden opgesloten in Jappenkampen.

De Japanse invasie begon ruim een maand nadat Nederland de oorlog aan Japan had verklaard. Nederland had dit gedaan naar aanleiding van de Japanse aanval op Pearl Harbor.

De Japanse aanval begon op 10 januari op Borneo, waar ze belangrijke olievelden wilden bemachtigen. Dit lukte echter niet, want de olie van Tarakan ging in vlammen op. Een dag later veroverden de Japanse troepen Manado, op Celebes. De beschutte baai van het stadje was erg belangrijk voor Japanse watervliegtuigen.

In de dagen erna kregen de Japanse troepen steeds meer strategische punten in handen en wisten ze olievelden te veroveren. De Nederlandse troepen beperkten zich al snel tot de verdediging van Java. Op 28 februari kwamen de Japanners bij Eretan, waar de Nederlands-Indische hoofdzetel gevestigd was. Na een strijd van een week moest de KNIL, het Nederlandse leger in Indië, zich overgeven.

Veel Europeanen wisten te vluchten naar Australië, anderen werden samen met de Nederlanders in jappenkampen gestopt waar ze ingezet werden voor dwangarbeid.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*