Max Blokzijl geexecuteerd

Max Blokzijl geexecuteerd

geexecuteerd

– Wegens het opzettelijk en in het openbaar voeren van propaganda voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse zanger en journalist na een vluchtig proces geëxecuteerd.

Marius Hugh Louis Wilhelm Blokzijl werd in Leeuwarden geboren op 20 december 1884. Met nog een andere journalist trok hij in zijn twintiger jaren verkleed als Italiaanse straatmuzikant door . Over deze avonturen schreef hij ook een boek. Na de Eerste Wereldoorlog raakte hij in de ban van het nationaalsocialisme.

Lange tijd hield hij zijn lidmaatschap van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) geheim, totdat in 1940 het Duitse leger Nederland bezette. Hij voerde sindsdien openlijk propaganda, vooral middels zijn wekelijkse radiopraatjes op de Nederlandsche Omroep.
Hij zette zich tevens in voor een nazificering van de Nederlandse pers.

Na de oorlog werd er een proces gestart tegen Blokzijl, voor het bewust breken van het geestelijk verzet van de Nederlanders. Puur op de inhoud van zijn radiopraatjes werd hij op 25 september 1945 ter dood veroordeeld. Zijn hoger beroep werd afgewezen, waarna zijn plaatsvond op de Haagse Waalsdorpervlakte.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*