Klaus Barbie, beul van Lyon, gestorven

Klaus Barbie, beul van Lyon, gestorven

Klaus Barbie, beul van Lyon, gestorven

1991 – Nadat Klaus Barbie tot levenslang was veroordeeld wegens zijn nazi-praktijken en oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog stierf hij op 77-jarige leeftijd in de gevangenis in Lyon aan kanker.

Klaus Barbie werd op 25 oktober 1913 in Bad Godesberg in Duitsland geboren. Op 21-jarige leeftijd werd hij lid van de SS en in 1937 van de NSDAP. In de Franse stad Lyon nam hij in november 1942 de leiding over de Gestapo. Hij werd verantwoordelijk voor een aantal verschrikkelijke oorlogsmisdaden, die hem ook wel de naam ‘beul van Lyon’ opleverden.

Zo martelde en vermoordde hij Jean Moulin eigenhandig en zette hij 44 joodse kinderen uit een weeshuis op transport naar Auschwitz. Slechts een jongen kon ontsnappen aan een gruwelijke dood. Barbie werd ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de moord op 4000 mensen.

Voor het einde van de oorlog keerde hij terug naar Duitsland en werkte hij tot 1951 voor het Amerikaanse Counter Intelligence Corps in Duitsland tegen de communisten. Hij verhuisde daarna naar Bolivia, waar hij in 1972 werd opgespoord door de nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld. In 1983 werd hij uitgeleverd aan en werd hij na een proces tot levenslang veroordeeld.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*