Etty Hillesum in Auschwitz om het leven gebracht

Etty Hillesum in Auschwitz om het leven gebracht

in om het leven gebracht

– De Joodse Etty Hillesum werd op 7 november 1943 met haar familie op transport naar Auschwitz gesteld. Nog hetzelfde jaar werd ze daar om het leven gebracht. Haar dagboeken werden zeer beroemd.

Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren. Haar vader werd rector van het Stedelijk Gymnasium in Deventer, waar ze ook gingen wonen. In 1932 ging Etty rechten studeren in Amsterdam.

Tijdens haar studie was Etty actief in de anti-fascistische beweging. Ze kreeg in 1941 contact met Julius Spier, een Duits-joodse vluchteling die haar inspireerde om een dagboek bij te houden.

Ze werd in 1942 lid van de Joodse Raad en in augustus van dat jaar werd ze opgeroepen voor deportatie naar Westerbork. Daar zette ze haar linkse activiteiten voort en mocht als lid van de Joodse Raad vaak naar Amsterdam terugkeren.

Op 7 september 1943 werd haar hele familie op transport naar Auschwitz gezet. Hier werd ze al na korte tijd vermoord. Haar dagboeken konden gered worden en naar Etty’s wens werd het in 1981 gepubliceerd; "Het verstoorde leven: dagboek van Etty Hillesum 1941-1943".

Haar dagboeken werden in vele talen vertaald en in Deventer werd een scholengemeenschap naar haar vernoemd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*