Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in Auschwitz

Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in Auschwitz

Dirigent Viktor Ullmann om het leven gebracht in

– Nadat hij in het Theresienstadt zijn meesterwerk schreef, werd de dirigent Viktor Ullmann naar Auschwitz gedeporteerd en daar twee dagen later in de gaskamer om het leven gebracht.

Viktor Ullmann werd geboren in Teschen, destijds Oostenrijk-Hongarije. Ullmann kreeg via zijn vader al vroeg interesse in klassieke en werd zelf dirigent van het Schauspielhaus Zürich.

Toen de Nazi’s opkwamen in Zwitserland vertrok Ulmann terug naar Praag, waar hij bekend werd als musicus en internationaal gerenommeerd componist. In een paar jaar tijd schreef hij maar liefst veertig stukken voor kamermuziekensembles, piano, orkest, nog drie opera’s en vele liederen.

Nadat hij in 1939 wegens zijn -zijn een verbod kreeg opgelegd op de uitvoering van zijn muziek, werd hij drie jaar later naar Theresienstadt gedeporteerd. Hier werd hij echter productiever dan ooit en schreef er zijn absolute meesterwerk: Der Kaiser von Atlantis. Hiervan zag hij zelf nooit een uitvoering.

Op 16 oktober 1944 werd Ullmann naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd, waar hij twee dagen later werd omgebracht.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*