Bloedbad in El Mozote kost 900 levens

Bloedbad in El Mozote kost 900 levens

Bloedbad in El Mozote kost 900 levens

– Masacre del Mozote vond plaats in de dorpen El Mozote en Los Toriles. Het leger van vermoordde naar schatting 900 onschuldige burgers.

Het bloedbad vond plaats gedurende de burgeroorlog die woedde in El Salvador. De oorlog ging tussen de Salvadoraanse regering, gesteund door het leger en doodseskaders aan de ene kant en het Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti aan de andere kant.

Het leger viel op 10 december El Mozote binnen, op zoek naar vrijheidsstrijders. Alle inwoners werden gedwongen zich te verzamelen op het dorpsplein waar ze ondervraagd werden. Aan het eind van de dag werden ze in hun huizen opgesloten.

De volgende dag werden de mannen apart ondervraagd, gemarteld en vervolgens geëxecuteerd. Later werden de meisjes en vrouwen verkracht en neergeschoten. De kleinere kinderen werden in de kerk opgesloten en neergeschoten. Het dorp werd door de soldaten vervolgens platgebrand. De dag na de moorden in El Mozote trok het leger door naar Los Toriles waar ook alle inwoners geëxecuteerd werden. Ook in andere nabijgelegen dorpen vonden executies plaats.

De executies bereikten de internationale media pas op 27 januari 1982. Niemand werd veroordeeld voor deze moorden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*