Belgie binnengevallen door Duitsland

Belgie binnengevallen door Duitsland

binnengevallen door Duitsland

1940 – De Belgische luchtmacht werd binnen enkele uren uitgeschakeld door een massaal bombardement, waarna Duitse strijdkrachten België binnenvielen. Op dezelfde dag werd ook Nederland aangevallen door de Duitsers.

De inval in Belgie was ook onderdeel van operatie Fall Gelb. De Duitsers konden snel oprukken door de Belgische Ardennen. Het fort Eben-Emael bij Luik viel al na één dag in Duitse handen. Vervolgens konden de Duitse soldaten oprukken naar de Franse stellingen.

Doordat de Duitsers ook in Nederland snel oprukten leek de situatie in het noorden van Belgie al snel onthoudbaar. De Franse generaal Gamelin gaf het bevel om de noordelijk gelegen Scheldelinie op te geven. De Duitsers konden dus ongehinderd de Schelde oversteken.

Op 28 mei 1940 gaf Belgie zich over aan Duitsland. Het Belgische leger hielp de Britten wel met Operatie Dynamo, om hen te laten ontkomen uit de Duitse handen. Ongeveer 12.000 Belgen kwamen in deze 18 dagen om het leven. Ruim 225.000 Belgische soldaten werden gevangen genomen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*