Adolf Eichmann geexecuteerd voor oorlogsmisdaden

1962 – De Duitse -functionaris in het Derde Rijk werd door een rechtbank in Israël veroordeeld voor oorlogsmisdaden en werd kort daarna geëxecuteerd door ophanging. Adolf Eichmann werd 56 jaar oud.

Otto Adolf Eichmann werd geboren op 19 maart 1906 in Solingen. Hij had een donker uiterlijk en werd hierdoor als kind door zijn klasgenoten vaak uitgescholden voor Jood. Hij werd op 26-jarige leeftijd lid van de Oostenrijkse Nazipartij.

Hij klom snel op binnen de SS en in 1934 was hij als Zionisme-expert in Berlijn verantwoordelijk voor het ‘Joodse probleem’. Hij was ervan overtuigd dat het verbannen van de Joden uit het Duitse territorium de beste oplossing was.

Hij kreeg het idee om de Joden uit Duitsland naar Palestijnse gebieden te deporteren en met de Anschluss van Oostenrijk in 1938 kreeg hij ook de kans om het in de praktijk te brengen. Eichmann zorgde ervoor dat er duizenden Joden Oostenrijk verlieten en hij was medeverantwoordelijk voor het transporteren van miljoenen Joden naar concentratiekampen.

Eichmann wist na de oorlog naar Argentinië te vluchten, waar hij door Oud-concentratiekamp gevangene Simon Wiesenthal opgespoord werd. Hij werd uiteindelijk in Israël ter dood veroordeeld.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*