Orkaan David slaat toe en eist 2068 levens

Orkaan David slaat toe en eist 2068 levens

David slaat toe en eist 2068 levens

– Een van de meest catastrofaalste orkanen van het Atlantisch basin in de geschiedenis, sloeg genadeloos toe en kostte aan maar liefst 2068 mensen, voornamelijk in de , het leven.

De orkaan ontstond op 22 augustus als een tropische golf bij de Afrikaanse kust en groeide al snel uit tot een orkaan op de 27e. De eerste landing van David was op 29 augustus op Dominica, waar de hele hoofdstad Roseau vernietigd werd.

Hierna maakte David op een catastrofale landing op Hispaniola, met windsnelheden van bijna 275 km/u. Na een korte afzwakking tot tropische storm, promoveerde David weer tot een orkaan en landde op 3 september in Forida met een oog van ongeveer 50 km doorsnede.

Na nog een landing te maken in Georgia verdween David op 8 september. De catastrofe na David was enorm. Driekwart van de bevolking van Roseau werd dakloos, havens weren geruïneerd en bananenplantages vernield. Op Hispaniola werden een kerk en een schoolgebouw gevuld met gevluchte mensen verzwolgen in de kolkende rivier.

In vele gebieden volgden er enorme plunderingen en moest er distributie worden ingevoerd. In totaal kwamen er 2068 mensen om het leven en bedroeg de aangerichte schade 1,54 miljard dollar.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*