Orkaan Anita eist tien levens in Mexico

Orkaan Anita eist tien levens in Mexico

Anita eist tien levens in

1977 – De orkaan die ontstond uit een tropische depressie en uitgroeide tot een sterke categorie 5 orkaan, sloeg toe in Tamaulipas in Mexico. Orkaan Anita kostte in die streek aan tien mensen het leven.

Op 16 augustus trok een brede tropische onweersstoring van de Afrikaanse kust westwaards. Zonder uit te groeien kwam de storing via de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee, Florida en Cuba terecht bij de Bahama’s.

In de Golf van Mexico trof de storing op grote hoogte een lagedrukgebied, wat samen met een anticycloon zeer bevordelijk is voor het ontstaan van cyclonen. Op 29 augustus ontstond de tropische depressie en al een dag later groeide het uit tot orkaan Anita.

De kust van Texas werd ontzien en Anita trok naar de kust van Tamaulipas in Mexico. Doordat het water voor deze kust minstens 1°C warmer was dan de rest van de Golf van Mexico, groeide Anita met een ongelofelijke snelheid uit naar een orkaan van de vijfde categorie.

Met windsnelheden van meer dan 280 km/u sloeg ze toe in Tamaulipas, waarna ze al snel afzwakte. Anita kostte aan tien mensen het leven en veroorzaakte enorme schade aan het getroffen gebied.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*