Orkaan Agnes eist 122 levens in de Verenigde Staten

Orkaan Agnes eist 122 levens in de Verenigde Staten

eist 122 levens in de

– De orkaan, die in een groot gedeelte van de VS een spoor van verwoesting achterliet, eiste aan 122 mensen het leven. Orkaan Agnes veroorzaakte tevens enorme overstromingen die een miljardenschade achterlieten.

Boven het noordwesten van de Caribische Zee ontstonden er op 11 juni buien, die richting het oosten wegtrokken. Hieruit ontstond op 14 juni een grote tropische depressie boven het Yucatánschiereiland.

Agnes groeide al snel uit tot een zeer grote cycloon, met een diameter van maar liefst 1850 kilometer. Agnes werd op 18 juni een orkaan en een dag later bereikte ze haar piek met windsnelheden van 140 km/u. Via de Golf van Mexico, Florida, Georgia en South en North Carolina trok Agnes verder richting New York.

Hier landde de orkaan op , waarna Agnes langzaam wegtrok. De meeste slachtoffers waren gevallen in Pennsylvania, namelijk 48 personen. In New York, Maryland, Virginia, Florida en Cuba stierven respectievelijk 24, 19, 13, 9 en 7 personen.

De orkaan veroorzaakte, voornamelijk door de vele overstromingen, een schade van meer dan 2,1 miljard dollar. Voor de plaatselijke spoorwegmaatschappijen in het noordoosten van de VS, die al op de rand van faillissement waren, was Agnes fataal.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*