New England orkaan eist 700 levens

New England orkaan eist 700 levens

eist 700 levens

1938 – De New England , ook wel de Long Island Express genoemd, was de eerste categorie 3 of meer die New England trof sinds 1869. Bijna 700 mensen overleefde de niet.

In het oosten van de Atlantische Oceaan werd op 10 september een Kaapverdische storm gevormd. Tien dagen later bereikte deze storm de vijfde categorie in de Saffir-Simpson schaal ten oosten van de Bahama’s.

De storm was zeer opmerkelijk door zijn hoge bewegingssnelheid, die maar liefst op 110 km/h lag. Hierdoor kon de orkaan grote afstanden overbruggen zonder af te zwakken.

De U.S. National Weather Service voorspelde dat de orkaan naar de Atlantische Oceaan af zou buiten, maar de orkaan trok door richting het noorden, waar hij op 21 september in New York op Long Island landcontact maakte.

Het stadsdeel werd om 03.30 uur getroffen en doordat het net voor hoogtij was, ontstonden er grote vloedgolven. Op Rhode Island vielen maar liefst 600 van de 700 slachtoffers, meer dan 15.000 huizen werden verwoest.

De categorie 3 orkaan trok verder naar Connecticut, Rhode Island, Massachussetts en Canada, waarna hij op 21 september verdween.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*