Cycloon Nargis zorgt voor 130.000 doden in Myanmar

Cycloon Nargis zorgt voor 130.000 doden in Myanmar

zorgt voor 130.000 doden in

2008 – Myanmar, het voormalige Birma, beleefde de grootste ramp in de geschiedenis van het land. Naar schatting werden er 2,4 miljoen mensen getroffen door de cycloon.

De cycloon, raasde met windvlagen van 190 kilometer per uur over het land en zorgde voor hoge golven die over de kust sloegen. Door de storm zijn 1,5 miljoen inwoners hun huizen kwijtgeraakt. Er is ruim 1 miljoen hectare aan rijstvelden beschadigd door toedoen van zout water, waardoor volledige oogsten verloren gingen.

Met name de provincie Irrawaddy en de hoofdstad Yangon werden getroffen door de storm, die in totaal tien uur duurde. In sommige gebieden werd 95% van de huizen verwoest. Doordat een aantal gebieden slecht bereikbaar was geworden en er geen telefoonverkeer mogelijk was, duurde het lang voordat de reddingswerker overal de gewenste hulp konden bieden.

In eerste instantie meldden de lokale media at er slechts 100 dodelijke slachtoffers waren gevallen. Het Rode Kruis schatte het aantal doden tussen de 70.000 en 130.000, waarvan het hoogste aantal aannemelijker was. Het grote aantal doden maakte cycloon Nargis één van de grootste natuurrampen sinds 1900.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*