Cuba Orkaan eist 3103 levens

Cuba Orkaan eist 3103 levens

eist 3103 levens

– De tiende tropische storm en vijfde orkaan van het orkaan-seizoen verwoeste oost Cuba en de Kaaiman Eilanden. Met 3103 doden was het een van de dodelijkste orkanen van de twintigste eeuw.

Op 30 oktober werd de storm waargenomen als een zwakke tropische storm. De storm bereikte orkaankracht op 1 november. Nadat de orkaan op slechts 80 kilometer Colombia passeerde, boog hij naar het westen en groeide uit tot een categorie 3 orkaan.

Op 6 november berichtte het stoomschip San Simeon over een meting van 964 mbar, vlak bij het centrum van de storm. Nadat de storm richting het noorden boog en de Kaaiman Eilanden naderde, werd het een categorie 4 orkaan en boog verder naar het noordoosten.

Op maakte de Cuba Orkaan landcontact bij Santa Cruz del Sur op Cuba, waar hij in een paar uur enorme ravage aanrichtte. Hierna zwakte hij langzaam af tot categorie 1 op 12 november en verdween op 14 november.

Cuba werd het zwaarst getroffen, met name de kuststad Santa Cruz del Sur waar 2870 mensen hun leven verloren. Door een enorme golf van 6,5 meter hoog bleven slechts enige gebouwen staan. De kosten werden geschat op 600 miljoen dollar.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*