Voormalige Sultan Abdulhamit II overleden

Voormalige Sultan Abdulhamit II overleden

Voormalige Abdulhamit II

– De 34e sultan van het Osmaanse Rijk was de zoon van Sultan Abdulmecit en was vanaf 1876 tot 1909 de Sultan, toen hij zijn broer Murat V opvolgde.

Abd-ul-Hamid II werd op 21 september 1842 in Istanbul geboren. Hij had één oudere broer Murat V. Hij volgde zijn broer als Sultan op in 1876 toen deze al na enkele maanden als Sultan gefunctioneerd te hebben krankzinnig verklaard werd. Eén van de eerste belangrijke beslissingen van Abdulhamit was het invoeren van de eerste Ottomaanse grondwet in december 1876.

Nadat de Russen de oorlog hadden verklaard in 1877 verloor het rijk een groot deel van de Europese bezittingen. Hierop begon Abdulhamit het land leiden als een dictator. Tussen 1894 en 1896 was Abdulhamit II verantwoordelijk voor massamoorden onder Armeniërs.

In 1908 volgde een staatsgreep en toen een nieuwe staatsgreep, om de macht terug te winnen, mislukte werd de Sultan afgezet en verbannen naar Griekenland. Zijn laatste jaren verbleef de voormalige Sultan in gevangenschap in Istanbul waar hij ook overleed.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*