Rupprecht van Beieren overleden op 86-jarige leeftijd

Rupprecht van Beieren overleden op 86-jarige leeftijd

Rupprecht van Beieren op 86-jarige leeftijd

– De laatste kroonprins van Beieren stierf in Schloss Leutstetten. Tijdens zijn staatsbegrafenis stonden er meer dan 150.000 mensen langs de weg en liepen er 20.000 mensen achter de lijkstoet.

Rupprecht Maria Luitpold Ferdinand werd geboren op 18 mei 1869 in München, . Hij was de zoon van Lodewijk III. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leidde Rupprecht het Duitse leger in Lotharingen. Hij wist de Fransen af te weren maar wist geen succesvolle tegenaanval te creëren.

In 1916 ontving hij de rang van veldmaarschalk en kreeg het bevel over de Legergroep Rupprecht. In 1921 kreeg werd hij troonpretendent nadat zijn vader was overleden. Datzelfde jaar trouwde hij met de 30 jaar jongere Antonia van Luxemburg. Zijn eerste echtgenote Marie Gabrielle in Beieren was in 1921 al overleden.

Rupprecht was erg populair in Beieren en in 1933 wilde de Beierse regering hem als tegenhanger van Adolf Hitler aan de macht krijgen. Hij bedankte hier echter voor en ontvluchtte Beieren in 1938. In 1944 wist hij maar net te ontkomen aan een arrestatie door de nazi’s. Op zijn 85-jarige verjaardag werd er nog 14 dagen gefeest, echter één jaar later stierf Rupprecht van Beieren.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*