Prinses Wilhelmina overleden

Prinses Wilhelmina overleden

Prinses Wilhelmina overleden

1962 – De voormalige Koningin van overleed in Apeldoorn. Ze was tussen 1898 en 1948 Koningin van en werd 82 jaar oud.

Prinses Wilhelmina Helena Pauline Maria van Oranje Nassau werd op 31 augustus 1880 geboren in Den Haag. Na de dood van Koning Willem III in 1890 werd ze op 10-jarige leeftijd koningin. Wel onder het regentschap van haar moeder Emma. Op 5 september 1898 werd ze in Amsterdam officieel als Koningin ingehuldigd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte ze naar Engeland waarvandaan ze het land bleef regeren. Dit deed ze onder andere door het Nederlandse volk via de radio toe te spreken.

In 1948 besloot ze om Juliana als troonopvolgster aan te wijzen. Wilhelmina leed onder andere aan bronchitis en ze was erg vermoeid. De regering wilde moeilijk meewerken maar uiteindelijk deed de Koningin afstand van de troon op 4 september 1948.

Als prinses trok ze zich terug op het paleis Het Loo en schreef ze een autobiografie. Zoals ze had gewenst waren al haar dochters en kleindochters bij de begrafenis in het wit gekleed. Ook werd ze in een witte koets gereden op weg naar haar laatste rustplaats, de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. marcia de boer-de waersegger. zegt:

    lieve koningin Wilhelmina,rust in vrede,bedankt voor alle mooie jaren.

Laat wat van je horen

*