Prinses Beatrix en Claus getrouwd

Prinses Beatrix en Claus getrouwd

Prinses en Claus getrouwd

1966 – De Nederlandse kroonprinses Beatrix trouwde met haar verloofde, de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. Op 28 juni 1965 had koningin Juliana via radio en televisie de verloving bekend gemaakt aan het Nederlandse volk.

Het tussen prinses Beatrx en Claus von Amsbergen was omstreden. Claus was lid geweest van de Hitlerjugend en had gediend bij de Wehrmacht. Na onderzoek bleek dat Claus echter niets verkeerd had gedaan, waarna het door de staat werd goedgekeurd.

Het paar werd vanaf het paleis op de Dam naar het Amsterdamse stadhuis gereden in de Gouden Koets. Veel Nederlanders waren naar Amsterdam gekomen om Beatrix en Claus te zien. De 28-jarige Beatrix en de 39-jarige Claus gaven hun ja-woord onder begeleiding van burgemeester Van Hall. De kerkelijke inzegening van het huwelijk van prinses Beatrix en Claus vond plaats in de Westerkerk.

Na de kerkelijke inzegening volgde een rijtoer in de Gouden Koets. Tijdens de rijtoer werd in de buurt van de koets als protest tegen het huwelijk een rookbom afgestoken. Daarnaast waren er een paar rellen in de hoofdstad.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*