Prins Bernhard overleden

Prins Bernhard overleden

Prins Bernhard overleden

– De Nederlandse prins Bernhard overleed op 93-jarige leeftijd. De prins stierf aan de gevolgen van longkanker. Op 1 werd hij bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

Bernhard werd op 28 juni 1911 in het Duitse Jena geboren. Zijn verjaardag werd echter altijd op 29 juni gevierd. Hij ging rechten studeren en na zijn afstuderen verloofde hij zich met de Nederlandse kroonprinses Juliana. Hij werd Nederlander op 27 november 1936, waarna hij op 7 januari 1937 trouwde met Juliana.

Tijdens WO II ging Bernard eerst met Juliana mee naar Londen, maar nadat zij vertrok naar Canada bleef Bernard achter. Tijdens de oorlog klom hij steeds hoger in de rang van de buitengewone dienst en nam hij deel aan de onderhandelingen met de Duitsers. Bij de herdenking van deze capitulatie nam prins Bernard altijd een speciale positie in.

Na de oorlog vervulde de prins diverse functies. Met name op het gebied van economie, natuur en sport vervulde hij een maatschappelijke rol. Toch was er veel kritiek op de prins met affaires rond Greet Hofmans, buitenechtelijke kinderen en de steekpenningen die hij zou hebben ontvangen.

Uiteindelijk was prins Bernard, met name doordat hij genoot van het leven en een andere kijk had op de monarchie, toch zeer geliefd onder het Nederlandse volk.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*