Koningin-moeder Elizabeth overleden

Koningin-moeder Elizabeth overleden

-moeder Elizabeth

2002 – De 101 jaar oude koningin-moeder en voormalige koningin, overleed aan een hartaanval. Meer dan 200.000 Engelsen namen in Westminster Abbey afscheid van de populaire ‘Queen Mum’.

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon werd op 4 augustus 1900 geboren. Ondanks haar achtergrond werd ze opgevoed als een burgermeisje. Elizabeth trouwde 1923 met prins Albert, die later koning George VI werd.

Elizabeth en George V kregen twee dochters, Elizabeth II en Margaret. Na de dood van George in 1952 nam dochter Elizabeth II de troon over, waardoor Elizabeth Bowes-Lyon de titel Queen-Mother kreeg. Dit werd in de volksmond "Queen Mum".

Elizabeth was erg populair onder de Britse bevolking. Dit kwam mede doordat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in London bleef, ondanks dat Buckingham Palace door een Duitse bom was getroffen.
Persoonlijk stond ze bekend om haar liefde voor paardenrennen, exclusieve dansfeesten en haar kunst om ‘als een kerel te drinken’.

De dood van Queen Mum had een diepe impact op de Engelsen. Op dag van de uitvaart stonden duizenden mensen langs de route. Elizabeth werd bij haar echtgenoot en dochter bijgezet in de Saint George’s Chapel in Windsor Castle.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*