Koning van Lesotho omgekomen bij tragisch auto-ongeluk

Koning van Lesotho omgekomen bij tragisch auto-ongeluk

Koning van omgekomen bij tragisch auto-ongeluk

– Slechts een paar jaar nadat Lesotho een democratie werd en Moshoeshoe II weer koning van het land werd, overleed hij na een tragisch auto-ongeluk. De koning werd slechts 57 jaar oud.

Constantine Bereng Seeiso werd geboren in Thabang op 2 mei 1938. Seeiso studeerde eerst in Basotholand, zo heette Lesotho tot 1966, en later in Oxford in Engeland. Hij werd in 1960 Paramount Chief van Basotholand en nam de naam Moeshoeshoe II aan.

Toen Basotholand op 4 oktober 1966 een onafhankelijk koninkrijk werd, werd Moeshoeshoe II koning. Hij kreeg echter vier jaar later een conflict met zijn premier, Joseph Leabua Jonathan, waarna Moeshoeshoe II naar Nederland vluchtte. Hij moest beloven om zich niet meer met de politiek te bemoeien, waarna hij terug mocht keren.

In 1990 werd Moeshoeshoe echter van zijn troon vervallen verklaard en nam zijn zoon het koningschap over. Deze stond echter niet toe dat Lesotho in 1993 een democratie werd, wat op grote internationale protesten stuitte. Moeshoeshoe II werd op 25 januari 1995 opnieuw koning.

Dit duurde slechts een jaar, in de Maloti Mountains stierf Moeshoeshoe II na een tragisch auto-ongeluk.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*