Koning Karel I vermoord

Koning Karel I vermoord

Karel I vermoord

– Door politieke tegenstanders werden de Koning en zijn zoon op weg van hun paleis Vila Viociosa naar Lissabon onder vuur genomen. Koning Karel stierf onmiddellijk, zijn zoon 20 minuten later.

Koning Karel was sinds 1889 koning van . In 1890 werd door de Engelsen gedwongen zich uit Afrikaanse kolonies terug te trekken, een feit dat door de bevolking werd gezien als een nederlaag. Koning Karel had tevens gezorgd voor een staatsschuld en viel door zijn spilzucht en buitenechtelijke affaires steeds minder in de smaak bij het volk.

Om de socialistische en republikeinse bewegingen de kop in te drukken, nam hij censuurmaatregelen en stelde hij João Franco aan als militair dictator. Op reed de koninklijke familie per koets naar Lissabon. Vlakbij aankomst bij het koninklijk paleis werd vanuit de menigte geschoten op de koets.

Koning Karel stierf direct aan zijn verwondingen. Kroonprins Lodewijk Filips werd ook geraakt en overleed 20 minuten later. Hierdoor werd ook wel gezegd dat hij 20 minuten lang de nieuwe koning van Portugal was. De moordenaars behoorden tot de Republikeinse Partij. Het Koningschap werd overgenomen door een zoon van Karel, Emanuel.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*