Koning George V overleden

1936 – Koning George V overleed aan de gevolgen van bronchitis in zijn residentie in Sandringham in Norfolk. Hij werd begraven in de kapel van Sint George in het kasteel van Windsor.

George werd geboren op 3 juni 1865 in huize Marlborough in Londen. Op 6 juli 1893 trouwde hij met prinses Mary van Teck, samen kregen zij zes kinderen. Hun laatste zoon werd uit de publiciteit gehouden aangezien hij ziekelijk was, hij overleed op 14-jarige leeftijd.

George deed een officiersopleiding in het leger en had uiteindelijk de rang vice-admiraal. Hij werd in 1892 benoemd tot Hertog van York, maar werd niet veel later tot Prins van Wales benoemd aangezien zijn vader koning was geworden.

Op 10 mei 1910 werd hij, na het overlijden van zijn vader, gekroond tot koning van . Niet veel later reisde hij af naar New Delhi, India. Hier werd hij gekroond tot Keizer.

Hij had een moeilijke regeerperiode, veel werkloosheid, armoede en de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Maar George V was een gedreven vorst en leidde de regering goed. In zijn laatste jaren dat hij koning was kreeg hij veel gezondheidsproblemen , waardoor hij op 70-jarige leeftijd stierf.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*