Inhuldiging Beatrix als Koningin der Nederlanden

Beatrix ingehuldigd als Koningin der Nederlanden

ingehuldigd als der Nederlanden

– Prinses Beatrix nam de kroon over van haar moeder . Beatrix was de oudste van vier dochters van koningin , die op 31 januari haar aftreden als koningin had aangekondigd.

Beatrix, geboren op 31 januari 1938, had zich al enkele jaren, gezamenlijk met haar man Prins Claus voorbereidt op haar functie als koningin.

In de ochtend van , werd in het Paleis op de Dam in de akte van abdicatie ondertekend door Juliana en Beatrix, waarmee Prinses Beatrix officieel de koningin werd. Diezelfde middag werd Beatrix in de Nieuwe Kerk ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. In de Nieuwe Kerk waren diverse andere Europese koningshuizen aanwezig.

De dag die feestelijk had moeten worden, werd sterk overschaduwd door rellen in de hoofdstad. De toespraak die Juliana en Beatrix hielden vanaf het balkon van het Paleis op de Dam werd overstemd door luid gejoel en de ME kon maar met moeite voorkomen dat de plechtigheden in het paleis en in de Nieuwe Kerk verstoord werden.

De geplande rijtoer door Amsterdam werd afgezegd en de dag eindigde in rellen tussen de krakers en de ME, waarbij meerdere gewonden vielen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*