Greet Hofmans affaire

1956 – Nadat het Duitse blad Der Spiegel een stuk over de Greet Hofmans affaire had geschreven, werd er een onderzoek ingesteld naar Greet Hofmans. Hiermee bereikte de Greet Hofmans affaire haar hoogtepunt.

Greet Hofmans, gebedsgenezeres en handoplegster, was in het voorjaar van 1948 door het Koningshuis ingeschakeld om de oogafwijking van prinses Marijke, de latere prinses Christina, te bezweren.

Koningin Juliana ging zich snel hechten aan Hofmans, waardoor Hofmans met haar pacifistische ideeën veel invloed kreeg op de koningin. Het kwam zover dat Koningin Juliana in het buitenland pacifistisch getinte speeches ging houden. Er ontstond een crisis binnen het koningshuis en in het huwelijk tussen Bernhard en Juliana.

Bernhard tipte het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat vervolgens met het artikel ‘Zwischen Königin und Rasputin’ kwam. Er werd geprobeerd de perikelen in de doofpot te stoppen en premier Drees liet een commissie instellen die na onderzoek besloot dat Greet Hofmans het paleis Soestdijk moest verlaten. Na het vertrek van Hofmans werd de gehele hofhouding gereorganiseerd.

Lees nu het boek Crisis op Soestdijk!

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*