Elizabeth II en Philip Mountbatten getrouwd

1947 – De kroonprinses trad met de prins van Griekenland en Denemarken in het . Het vond plaats in Westminster Abbey in Londen.

Elizabeth en prins Philip ontmoetten elkaar in juli 1939 voor de derde keer en ondanks haar jonge leeftijd werd Elizabeth verliefd op Philip. De twee schreven lange tijd in het geheim brieven naar elkaar.

Nadat Elizabeth haar 21ste verjaardag had gevierd gaf koning George VI, toestemming voor het huwelijk. De verloving werd bekendgemaakt op 9 juli 1947. De omstreden Philip moest afstand nemen van zijn Deense en Griekse titels en zou de titel hertog van Edinburgh krijgen.

Om het materiaal van de trouwjurk te kunnen kopen had de prinses bonnen nodig, waar het Engelse volk graag voor zorgde. Het huwelijk werd gesloten door de aartsbisschop van Canterburry en de ceremonie werd door 200 miljoen mensen over de hele wereld live via BBC-radio gevolgd.

Het pasgetrouwde stel werd overladen met huwelijkscadeaus en telegrammen uit de hele wereld. Elizabeth II en prins Philip brachten hun huwelijksreis door in eigen land, waarna ze hun intrek namen in Clarence House in Londen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*