Christiaan X van Denemarken overleden

1947 – Christiaan X van was sinds 1912 van het land. Onder zijn bewind maakte Denemarken zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog mee.

Christiaan Karel Frederik Albert Alexander Willem werd op 26 septembner in Kopenhagen geboren. Hij was de oudste zoon van koning Frederik VIII en Louise van Zweden. In 1898 huwde hij Alexandrine, een nichtje van prins Hendrik van Nederland. Het paar kreeg in 1899 en 1900 twee zoons, Frederik en Knoet Christiaan.

In 1912 volgde Christaan zijn populaire vader op en in 1918 werd hij ook de koning van IJsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog Christiaan X zijn land niet. Hij probeerde de Joden te helpen en deed er alles aan om de Duitsers tegen te werken.

tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de koning echter niet voorkomen dat Ijsland zich afscheidde van Denemarken. Door de oorlog was communicatie met het eiland onmogelijk en mede dankzij de Britse bezetting werd op 17 juni 1944 gestemd voor een afscheiding van Denemarken.

De koning viel in 1942 van zijn paard, waar hij tot aan zijn dood last van bleef houden. Bij één van zijn laatste openbare optredens verscheen hij in een rolstoel. Hij stierf in zijn residentie.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*