Willem Frederik Hermans overleden

1995 – Willem Frederik Hermans, bekend van onder andere “De donkere kamer van Damokles”, overleed op 73-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, waar hij niet veel eerder opgenomen was.

Willem Frederik Hermans werd op 1 september 1921 in Amsterdam geboren. Hij studeerde fysische geografie en studeerde onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, cum laude af. In 1953 ging hij aan het werk aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij promoveerde. Gerard Reve was tijdens zijn onderzoek één van zijn begeleiders. De collega’s van Hermans vonden echter dat hij onvoldoende zijn best deed, terwijl Hermans vond zijn collega’s hem het werken onmogelijk maakten.

de fysisch geograaf was na de oorlog begonnen met het publiceren van dichtbundels en in 1947 verscheen zijn debuutroman “Conserve. Zijn roman “ Ik heb altijd gelijk” zorgde voor nog meer controversie rondom de schrijver. Hij werd zelfs aangeklaagd wegens het beledigen van een bevolkingsgroep. In 1958 verscheen zijn bekendste werk “De donkere kamer van Damokles”.

In 1971 werd aan Hermans de P.C. Hooftprijs toegekend, die hij weigerde. Zes jaar later nam hij uit de handen van de Belgische koning wel de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst. Hij had zich inmiddels volledig gericht op het auteurschap en woonde in Parijs. Zijn laatste jaren woonde Hermans in Brussel.

Willem Frederik Hermans werd samen met Harry Mulisch en Gerard Reve gezien als “”.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*