Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III vernield

Who's afraid of Red, Yellow and Blue III

Who's afraid of Red, Yellow and Blue III

1986 – Het kunstwerk van , Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III, hing in het in Amsterdam, waar het met een stanleymes zwaar beschadigd raakte.

De dader, Gerard Jan van Bladeren, wilde met zijn daad een ode brengen aan de Nederlandse kunstschilder Carel Willink. Hij had een boek gelezen over de schilder, waarvan hij in de war was geraakt en zich direct naar het Stedelijk Museum begaf. Het kunstwerk raakte met vier horizontale en vier verticale scheuren zwaar beschadigd.

Het doek werd vervolgens door Daniel Goldreyer gerestaureerd. De manier waarop Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III werd hersteld leidde echter tot een rel. Men vermoedde dat er een verfroller met lak gebruikt was, in plaats van de miljoenen puntjes olieverf. De restauratie werd goedgekeurd, maar in 1992 bevestigde onderzoek dat het schilderij inderdaad met een verfroller was gerestaureerd.

De Newman Killer kreeg een gevangenisstraf van acht maanden en een algeheel museumverbod voor zijn daad.

Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III, was de derde uit een serie van vier schilderijen. Het was niet de eerste keer dat één van deze kunstwerk het doelwit was van vandalisme. Het laatste deel van zijn vierluik werd in 1982 in Berlijn met een stang bewerkt. De schilder maakte dit nooit mee, Barnett Newman overleed in 1970.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*