Thelonious Monk overleeft gevolgen hersenaandoening niet

Thelonious Monk overleeft gevolgen hersenaandoening niet

Thelonious Monk overleeft gevolgen hersenaandoening niet

– Theolonious Sphere Monk overleed aan de gevolgen van een hersenaandoening. De grootse jazzmuzikant speelde zijn laatste optreden op 30 juni 1976. Monk overleed op 64-jarige leeftijd.

Thelonious Monk werd op 10 oktober 1917 in North Carolina geboren. Zijn jeugd bracht hij echter door in New York in een buurt waar een actieve muziekscène was. Op 11-jarige leeftijd begon hij met pianolessen, maar hij had zichzelf al veel aangeleerd. Zijn ouders steunden hem om met de muziek verder te gaan. Op 17-jarige leeftijd ging hij touren door de met een gospelgroep

Gedurende zijn twintiger jaren ontwikkelde Thelonious Monk zijn eigen stijl. In 1940 speelde hij samen met onder andere Dizzy Gillespie en Charlies Parker. Samen lagen ze aan de grondslag van de jazzstijl Be-Bop. Doordat Monk niet New York wilde verlaten kwam hij toch maar weinig aan de bak. Toch bleef hij schrijven en werken aan nieuwe stukken.

Zijn dieptepunt bereikte hij in 1951 waarna zijn hoogtijdagen volgden. Hij maakte albums aan de lopende band en kon veelvuldig optreden. CBS trok hem begin jaren ‘ 60 aan, waardoor hij nog meer furore maakte. Aan het eind van 1968 ging het allemaal minder succesvol en Thelonious Monk trad op 30 juni 1976 voor het laatst op.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*