Stanley Kubrick overleden

Stanley Kubrick overleden

Stanley Kubrick

– De Amerikaanse filmregisseur stond bekend als één van de meeste vernieuwende en meest invloedrijke filmregisseurs uit de twintigste eeuw. Hij overleed in zijn huis vlakbij Londen.

Stanley Kubrick werd geboren op 26 juli 1928 in The Bronx in New York. Hij was het eerste kind van zijn Joodse, uit Oost-Europa afkomstige, ouders. Kubrick stond bekend als een introvert kind, maar ook bekend als geniaal kind. Op tien-jarige leeftijd was hij al een goede partij voor professionele schakers.

Dankzij de camera die hij op zijn twaalfde verjaardag kreeg kwam hij in aanraking met het tijdschrift Look. Via hen kwam hij vervolgens in aanraking met filmproducenten en produceerde hij twee korte films. Met zijn door hemzelf gefinancierde Fear and Desire van 40 minuten had hij zijn eerste succes. Door de die daarop volgde The Killer’s Kiss zorgde voor grote interesse van een aantal grote filmstudio’s.

Kubrick tekende uiteindelijk bij MGM en maakte daar een aantal meesterwerken. 2001: A Space Odyssey in 1968 en A Clockwork Orange in 1971 waren enkele van zijn grote films. Ook The Shining en Full Metal Jacket kwamen van de hand van Stanley Kubrick.

Zij laatste film werd Eyes Wide Shut. Deze kwam uit vlak na zijn dood en riep bij veel mensen, net zoals bij eerdere films een groot aantal vragen op. Stanley Kubrick ging de geschiedenis in als een mysterieuze kunstenaar. Hij werd 70 jaar oud.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*