Schrijver George Orwell overleden

Schrijver George Orwell overleden

George Orwell overleden

1950 – George Orwell overleed op 46-jarige leeftijd in London aan tuberculose. De beroemde schrijver van onder meer ‘The Animal Farm’  en ’1984′ was al een aantal jaren ziek.

Eric Arthur Blair werd op 25 juni 1903 in India geboren in een Brits gezin. Op jonge leeftijd ontwikkelde Blair al een afkeer tegen autoriteit en de Britse upperclass. Op 19-jarige leeftijd werkte hij een aantal jaar in Birma, waar hij geinspireerd werd voor zijn boek "Burmese Days". Hij nam een synoniem aan: George Orwell.

In Spanje leerde Orwell de dictatoriale aard van het stalinisme kennen, waar hij een afkeer voor ontwikkelde. Dit was ook de grootste inspiratie voor het boek "The Animal Farm", dat met een beeldspraak verwees naar de Russische revolutie die totaal ontaardde onder invloed van de dictator Jozef Stalin. Zijn nog bekendere boek "1984" was tevens een waarschuwing voor het stalinisme.

Orwell verbaasde menigeen door vlak voor zijn sterven een lijst met 37 journalisten en acteurs, waaronder ook collega’s en vrienden, te overhandigen aan de geheime dienst. Hij ‘beschuldigde’ hen ervan verborgen communistische sympathieen te hebben.

De eerste vrouw van Orwell stierf na een operatie; ze hadden net hun zoontje geadopteerd. Vlak voordat Orwell stierf trouwde hij met Sonia Brownell. Orwell werd begraven volgens de Anglicanse rite.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*