Schrijver en dichter Jan Arends gestorven door zelfmoord

1974 – Een dag voordat zijn nieuwe gedichtenbundel ‘Lunchpauzegedichten’ verscheen, sprong de Nederlandse schrijver en dichter uit het raam van zijn Amsterdamse flat. Jan Arends werd 48 jaar oud.

Jan Arends werd geboren op 13 februari 1925 in Den Haag en debuteerde in 1955 als schrijver met het verhaal ‘Lente/Herfst’, dat gepubliceerd werd in het blad Maatstaf. Tien jaar later volgde de door Remco Campert samengestelde gedichtenbundel ‘Gedichten’.

In 1972 werd Arends door zijn verhalenbundel ‘Keefman’, waarin hij een man beschreef die constant botst met de buitenwereld en behandelende psychiaters. Dit kon gezien worden als een beschrijving van zijn eigen leven, hij bracht namelijk zeker zeven jaar door in klinieken voor zijn alcoholverslaving en onrustige geest.

Jan Arends voelde zich niet serieus genomen door andere schrijvers en liet dit duidelijk merken. Hij werd hierdoor een markante figuur in de literaire wereld. Hij deed uitgebreid verslag van zijn belevenissen als huisknecht voor rijke ‘wijven’, waarbij hij uit gecommandeerd te worden seksuele voldoening putte.

Voor zijn oeuvre zou Arends de Multatuliprijs krijgen, maar door zijn overlijden werd deze niet meer uitgereikt.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*