Schrijver, dichter en schilder Hugo Claus overleden in Antwerpen

Schrijver, dichter en schilder Hugo Claus overleden in Antwerpen

, en Hugo Claus in Antwerpen

2008 – De schrijver, dichter, toneelschrijver, vertaler, scenarist en schilder overleed op 78-jarige leeftijd nadat hij om euthanasie had gevraagd. De dood van Hugo Claus bracht een schok teweeg in België.

Hugo Maurice Julien Claus werd geboren in Brugge op 5 april 1929. Zijn vader was drukker, waardoor Claus al snel interesse ontwikkelde in boeken. Hij werd boekillustrator en daarnaast schilderde hij landschappen en gevels.

Op zijn 18e publiceerde hij zijn eerste dichtbundel en op 21-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman ‘De Metsiers’, dat een waar succes werd. Toch zag Claus zich op dat moment nog meer als schilder en vertrok in 1950 naar Parijs. Hier ontmoette hij een acteur en zijn interesse in films was ontstaan.

In zijn actieve carrière bouwde Hugo Claus een enorm oeuvre op. Ruim 15 romans, 5 verhalenbundels, 5 novellen, bijna 70 gedichtenbundels, bijna 50 toneelstukken en een tiental filmscenario’s rolden van zijn hand. ‘Het verdriet van België’ uit 1983 zorgde voor een ware hype in de pers en werd gezien als zijn grootste werk.

Hugo Claus werd gezien als vormvernieuwer en ontving in zijn leven meer dan 40 prijzen als waardering voor zijn werk.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*