Schrijfster Ingrid Jonker verdronken door zelfdoding

– Nadat ze een aantal maal opgenomen was in psychiatrische inrichtingen, pleegde de schrijfster en dichteres Ingrid Jonker door zich in zee te verdrinken. Ze werd slechts 32 jaar oud.

Ingrid Jonker werd geboren op 19 september 1933 als dochter van politicus Abraham Jonker. Na het overlijden van haar moeder kwam Ingrid bij haar vader en stiefmoeder te wonen. Haar vader was niet lang na de geboorte van Ingrid al hertrouwd.

Hier werd ze niet geaccepteerd, wat een zware tijd was voor de jonge dichteres. Op 16-jarige leeftijd had Jonker een dichtbundel klaar, maar haar eerste publicatie volgde pas in 1956 met de bundel ‘Ontvlugting’.

Ingrid Jonker trouwde met de oudere schrijver Pieter Venter, waarmee ze een dochter kreeg. Ze was echter eenzaam en verviel vaak depressies, waarna ze in 1960 scheidde. De dichteres hoorde bij de beweging van de Sestigers, een groep kunstenaars die zich verzette tegen de censuur die door de Nasionale Party werd opgelegd.

Haar literaire successen stonden in een schril contrast met haar persoonlijke toestand. Psychische problemen namen de overhand en na een breuk met haar vriend stortte Jonker in. Na een ontsnapping uit de kliniek verdronk ze zichzelf in de Drieankerbaai.

De mooiste gedichten van Ingrid Jonker vind je in Ik herhaal je.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*