Schilder Simeon Solomon overleden als gevolg van bronchitis

– De schilder Simeon Solomon had een rooskleurig begin van zijn loopbaan. Na een aantal veroordelingen kwam Simeon Solomon echter in een werkhuis terecht, waar hij in diepe armoede aan bronchitis overleed.

De Joodse Simeon Solomon werd geboren op 9 oktober 1840 in Londen. Het gezin met acht kinderen maakte deel uit van de Joodse elite van de stad. Al snel rolden enkele broers en zussen van Simeon Solomon het kunstenaarsvak in en Simeon Solomon volgde.

Simeon Solomon was 12 jaar toen hij les kreeg aan de Carey’s Art Academy en later aan de Royal Academy of Arts. Hier kwam hij in aanraking met de Prerafaëlietenstroming, wat later een basis vormde voor zijn werken.

In 1858 had Simeon Solomon zijn eerste tentoonstelling, waarna er vele volgden. Het dagelijks leven van de Joden, evenals Hebreeuwse religieuze geschriften en homoseksualiteit vormden thema’s in Simeon Solomon’s werk.

Zijn openlijke homoseksualiteit bracht Simeon Solomon regelmatig in de problemen, hij werd zelfs veroordeeld tot dwangarbeid en een celstraf. Zijn kunst zakte steeds meer weg en Simeon Solomon kwam in 1884 in een werkhuis in Londen terecht. Hier overleed hij 20 jaar later in anonimiteit en armoede op 64-jarige leeftijd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*