Pierre-Auguste Renoir overleden

1919 – Een van de grondleggers van het overleed op 78-jarige leeftijd in Cagnes en werd begraven in Essoyes, naast zijn vrouw Aline.

Pierre-Auguste Renoir werd geboren op 25 februari 1841 in Limoges. Het schilderen zat hem al vroeg in de vingers, op zijn dertiende schilderde hij bloemen op keramiek. Hij voegde zich in 1862 bij de Atelier Gleyre, waar hij kennis maakte met onder andere Claude Monet en Frederic Bazille. Samen met Monet perfectioneerde hij de nieuwe impressionistische stijl.

Hij ontmoette in 1880 zijn vrouw Aline Charigot, waarmee hij in 1890 trouwde. Ze kregen drie zoons. In de jaren ’80 liet Renoir de impressionistische stijl achter zich en werkte precies en nauwgezet, met een gladder en koeler kleurgebruik.

Na een aantal jaar maakte hij toch weer gebruik van de warmere kleuren en de wat vrijere schilderstijl. In ’88 kreeg hij jicht en een jaar later raakte zijn rechterarm verlamd. Met een penseel aan zijn pols gebonden, maakte hij kort voor zijn dood in 1919 zijn grote compositie Les Grandes Baigneuses.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*