Kunstschilder Egon Schiele overleden aan Spaanse Griep

Kunstschilder Egon Schiele overleden aan Spaanse Griep

Kunstschilder Egon Schiele aan Spaanse Griep

1918 – Slechts drie dagen nadat zijn zwangere vrouw Edith aan de Spaanse Griep overleed, stierf ook de jonge kunstschilder Egon Schiele aan deze . Hij werd slechts 28 jaar oud.

Egon Schiele werd geboren in Tulln, op 12 juni 1890. Hij groeide op in een gezin waar de vader vroeg overleed, evenals zijn zusje. Een liefdeloze relatie met zijn moeder en een incestueus contact met zijn zus maakten het niet gemakkelijk.

Tegen de wens van zijn moeder in ging Egon naar de kunstacademie. Hij werd geïnspireerd door Gustav Klimt en ontwikkelde een bijzondere expressionistische stijl, waarin zijn harde lijnengebruik zeer kenmerkend voor waren.

Schiele kreeg een relatie met Wally Neuzil, waarmee hij naar Neulengebach bij Wenen verhuisde. Hier kwam hij sterk in opspraak, omdat hij jonge meisjes naakt liet poseren. Voor zijn tekeningen met masturberende meisjes kwam hij zelfs in de gevangenis terecht.

In 1915 beëindigde hij zijn relatie met Wally en trouwde met Edith Harms. Drie jaar later was zij zwanger van hun eerste kind, maar dit zou nooit geboren worden. Zowel Egon Schiele als zijn vrouw Edith stierven aan de Spaanse Griep.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*