Kunstenaar Wilhelm Lehmbruck pleegt zelfmoord

– De expressionistisch kunstenaar pleegde op 38-jarige leeftijd zelfmoord in zijn atelier in Berlijn. Door zijn bijzondere stijl was Lehmbruck een boegbeeld voor vele Duitse expressionisten.

Wilhelm Lehmbruck werd geboren op 4 januari 1881 in Duisburg. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een interesse in kunst, voornamelijk in het ontwikkelen van beelden. Hij ging naar de kunstacademie en leerde hier de traditionele beeldhouwstijl, waarbij de kunstenaar dichtbij het model bleef.

In 1911 woonde Lehmbruck een paar jaar in Parijs, waar hij een eigen stijl ontwikkelde. Hierbij leken de beelden niet meer precies op het model en werden de gevoelens van de maker meer duidelijk, bijvoorbeeld door het tonen van vingerafdrukken in de klei.

Door zijn nieuwe stijl werd hij al snel een boegbeeld en exposeerde hij samen met Egon Schiele. Door traumatische ervaringen door zijn werk in het ziekenhuis, maakte hij na 1917 geen vrouwenfiguren meer en richtte zich op mannen die symbool stonden voor lijden.

Na de zelfmoord van Lehmbruck richtte zijn zoon in Duisburg een museum op met werk van Lehmbruck en andere internationale kunstenaars.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*