Jean-Paul Sartre overleden

1980 – De Franse filosoof en , aan wie de ontwikkeling van het existentialisme toegeschreven werd, weigerde eens de voor Literatuur in ontvangst te nemen. Hij stierf op 74-jarige leeftijd.

Jean-Paul Sartre werd op 21 juni 1905 in Parijs geboren en werd in 1924 toegelaten aan de ‘École normale supérieure. Na een afwijzing werd hij in 1929 toegelaten tot de studie filosofie. Hij was destijds al leraar in het Franse middelbaar onderwijs, maar wilde geen Universiteitsprofessor worden.

Hij bleef filosofische essays publiceren en ontwikkelde zich tegelijkertijd als voortrekker van het Franse existentialisme. Publiekelijke bekendheid kreeg hij door zijn romans La Nausée en Le Mur. Bekend thema van Sartre was vrijheid. Hij vond dat ieder mens vrij was, ook in extreme situaties, om te zeggen wat hij/zij wilde.

Voor zijn literaire werk kreeg Sartre in 1964 de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend, die hij weigerde in ontvangst te nemen. Zijn reden hiervoor was dat hij vond dat de prijs te vaak naar anti-communistische schrijvers ging.

Sartre overleed in het Broussais ziekenhuis in Parijs. Bij zijn begrafenis waren rond de 50.000 mensen aanwezig.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*