Frans Kellendonk overleden aan aids

1990 – De Nederlandse en vertaler Frans Kellendonk werd in geroemd om zijn stilistische vaardgheden. Hij overleed aan aids in zijn woonplaats Amsterdam op 39-jarige leeftijd.

Franciscus Gerardus Petrus Kellendonk werd geboren in Nijmegen op 7 januari 1951. Hij studeerde en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en kwam al snel te werken aan de Universiteit van Utrecht en Amsterdam.

De eerste bekendheid kreeg Frans Kellendonk door het schrijven van verhalen, wat leidde tot het hoofdredacteurschap van het tijdschrift De Revisor. Met de verhalenbundel Bouwval debuteerde hij definitief. De homoseksuele Frans Kellendonk werd ondanks de vele nominaties ook beschuldigd van antisemitisme en homofobie.

Dit hield echter niet tegen dat Frans Kellendonk een belangrijke plaats innam in de Nederlandse literatuur. Vlak voor de publicatie van zijn boek Mystiek Lichaam verschenen de eerste verschijnselen van aids, wat er toe leidde dat zijn boek over de Kerwin Duinmeijer affaire onafgemaakt bleef.
Frans Kellendonk werd begraven op het Amsterdamse Zorgvlied.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*