Egyptische filmregisseur Youssef Chahine overleden na hersenbloeding

Egyptische filmregisseur Youssef Chahine overleden na hersenbloeding

Egyptische filmregisseur Youssef Chahine na hersenbloeding

– De bekende Egyptische filmregisseur Youssef Chahine overleed op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Caïro nadat hij in coma raakte na een hersenbloeding.

Youssef Chahine werd geboren op 25 januari 1926 in Alexandrië. Al op jonge leeftijd raakte Chahine zeer geïnteresseerd in films en het zelf regisseren daarvan. Hij begon hiermee in 1950 en debuteerde met zijn ‘Baba Amin’.

Chahine nam diverse projecten aan en groeide uit tot een gerespecteerd regisseur. In 1979 won hij voor de film ‘Alexandria… why?’ een Zilveren Beer bij de Berlinale in het Duitse Berlijn.

Naast het regisseren van films schreef Chahine ook stukken voor theatervoorstellingen. Voor zijn oeuvre ontving de Egyptenaar in 1997 een prijs op het Filmfestival van Cannes. Tien jaar later regisseerde hij zijn laatste film ‘Heya Fawda’.

Op 15 juni 2008 kreeg Chahine een hersenbloeding en werd hij met spoed opgenomen in het Ach-Chourouq ziekenhuis in Caïro, waar hij in coma belandde. Anderhalve maand later overleed de regisseur.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*