Eerste Nederlandse televisiereclame

Eerste Nederlandse televisiereclame

Eerste Nederlandse televisiereclame

1967 – Op de Nederlandse televisie werd voor het eerst reclame uitgezonden. Sinds 1953 lag er al een verzoek hiervoor, maar een jarenlang debat stelde de reclame-uitzendingen uit.

Het bedrijfsleven had al veel eerder verzocht om reclame. De uitingen op de Nederlandse televisie vonden pas plaats na vele lange debatten, waarbij zelfs een kabinet viel. Er was veel weerstand van onder andere de consumentbond en kranten en tijdschriften zagen een nieuwe concurrent verschijnen. Daarnaast waren omroepen bang dat hun programma’s verstoord zouden worden.

Doordat het kabinet Marijnen in 1965 geen overeenstemming kon bereiken over het omroepbeleid viel het kabinet vroegtijdig. De nieuwe minister van Cultuur bepaalde dat de STER (Stichting Ether Reclame) moest gaan zorgdragen voor de reclame op televisie. De kranten kregen, om hen tevreden te houden, maar liefst 40% van de inkomsten van de televisiereclame.

Het eerste blok duurde ongeveer vijf minuten en er waren onder andere reclames te zien van chololade, Jumbospellen en horloges.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. nee dank u

Laat wat van je horen

*