Dichter Paul Celan pleegt zelfmoord in Seine

1970 – Door hevige depressies en spanningen, veroorzaakt door zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog, pleegde de Roemeense dichter Paul Celan zelfmoord door in de Seine te springen.

Paul Celan werd geboren in het Roemeense Czernowitz op 23 november 1920 onder de naam Paul Antschel. Zijn ouders waren joods, wat er toe leidde dat zijn jeugd getekend werd door antisemitisme.

Zijn ouders werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedeporteerd naar een werkkamp en daar vermoord. Ook Paul kwam in een kamp terecht, maar wist hier te overleven.

Hij studeerde later germanistiek en taalwetenschap en was in Parijs werkzaam als dichter en vertaler. Zijn poëzie werd bejubeld en hij werd beschouwd als een van de grootste dichters van de twintigste eeuw.

Zijn gedichten verhaalden vaak over zijn ervaringen met de Holocaust en bevatten veel verwijzingen naar historische en politieke gebeurtenissen. Celan had gevoelens van schuld en wanhoop, omdat hij een overlevende van een volkerenmoord was.

De depressies die hieruit voortkwamen, leidden ertoe dat hij op 49-jarige leeftijd besloot een einde aan zijn leven te maken.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*