Barnett Newman overleden

Barnett Newman overleden

overleden

1970 – Barnett Newman, bekend van onder andere de serie Who’s afraid of Red, Yellow and Blue, overleed l in zijn woonplaats New York aan de gevolgen van een hartaanval.

Barnett Newman begon vanaf zijn 25ste met schilderen. hij was echter niet tevreden met het resultaat en vernietigde zijn werken. Hij zette door en probeerde verschillende stijl. Het meest tevreden was hij over zijn surrealistische werken, die hij verder verbeterde.

De op 29 januari 1905 in New York geboren schilder hield in 1950 zijn eerste eigen tentoonstelling. De reacties hierop niet goed, waarna hij besloot zich terug te trekken en zich verder te ontwikkelen. De latere werken van Newman, waaronder de serie Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue werden het meest bekend. Het duurde echter tot vlak voor zijn dood alvorens zijn schilderijen echt gewaardeerd werden.

In de jaren ’80 werden twee werken van BArnett Newman vernield. De eerste keer was in 1982 en in 1986, werd Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III, hangend in het Stedelijk Museum Amsterdam zwaar beschadigd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*