Anthony Winkler Prins overleden

Anthony Winkler Prins overleden te Voorburg

Anthony Winkler Prins te Voorburg

– De Nederlandse vrijmetselaar, , dominee en Anthony Winkler Prins werd vooral bekend door de naar hem vernoemde Winkler Prins Encyclopedie. Hij overleed op 90-jarige leeftijd.

Anthony Winkler Prins werd geboren op 30 januari 1817 te Voorst. Zijn vader was arts nadat Anthony Winkler Prins natuurwetenschappen en letteren had gestudeerd, begon hij zijn carrière als predikant in Veendam, iets wat hij zijn hele leven nog zou blijven doen.

In 1857 werd Anthony Winkler Prins benaderd door een uitgever om een geïllustreerde encyclopedie te redigeren. Na dertien jaar werk kwam het eerste van de zestien delen van de Winkler Prins Encyclopedie uit.

In Veendam eerde men Anthony Winkler Prins om meer dan zijn encyclopedie, hij richtte namelijk een aantal scholen op, evenals de vrijmetselaarsloge het Noorderlicht. Hij was ook verantwoordelijk voor de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij, dat later de langste paardentramlijn van Europa zou onderhouden.

Na zijn emiraat bleef Anthony Winkler Prins actief. Hij schreef nog 150 artikelen voor de Delftse Courant en preekte ook nog regelmatig. Anthony Winkler Prins werd begraven in Voorburg, maar werd samen met zijn vrouw in 2005 herbegraven in Veendam.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*