Annie M.G. Schmidt overleden

1995 – Een dag na haar 84e verjaardag overleed de beroemde Nederlandse dichtster en schrijfster Annie M.G. Schmidt in haar geliefde woonplaats Amsterdam. Met haar huisarts had ze afspraken gemaakt over euthanasie.

Anna Maria Geertruida Schmidt werd geboren in Kapelle op 20 mei 1911. Ze werd bibliothecaris en werkte na de Tweede Wereldoorlog als documentaliste en redactrice bij Het Parool.

Hiervoor schreef ze wekelijks haar beroemde Jip en Jannekeverhalen, die getekend werden door Fiep Westendorp. Dit deed ze tot 1958, waarna ze zich verder richtte op het schrijven van cabaretteksten, hoorspelseries en musicals, zoals ‘In Holland staat een huis’, ‘Heerlijk duurt het langst’, en ‘Ja zuster, nee zuster’.

Schmidt trouwde in 1950 met Dick van Duyn en kreeg een zoon, Flip. Flip vormde de inspiratie voor veel van haar kinderboeken. Met van Duyn woonde ze veel aan de Cote d’Azur, maar na zijn zelfgekozen levenseinde verhuisde ze naar Amsterdam. Inmiddels vrijwel blind, stopte ze in 1991 met schrijven.

Gedurende haar leven ontving Annie M.G. Schmidt talloze prijzen voor haar boeken en haar gehele oeuvre.

Bestel nu Liefs van Annie – De mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*