Politiek

Decembermoorden

Decembermoorden
Decembermoorden

8 december 1982 – Vijftien Surinamers werden doodgeschoten door militairen onder leiding van Desi Bouterse. De doodgeschoten Surinamers waren vooraanstaande mensen zoals advocaten en journalisten.

De 15 mensen werden zonder proces op het terrein van Fort Zeelandia in de hoofdstad Paramaribo doodgeschoten. De betrokken militairen verklaarden dat de vijftien ‘op de vlucht neergeschoten waren’.  Anderen verklaarden juist dat de 15 gevangenen, waarvan er een paar in de nacht ervoor waren gearresteerd, gemarteld  en vervolgens geexecuteerd waren. Ook werd verklaard dat legerleider Desi Bouterse bij de moorden aanwezig was. Deze ontkende altijd alle betrokkenheid bij de moorden.

De exacte toedracht van deze zogenoemde Decembermoorden en de reden waarom een zestiende gevangene op het laatste moment werd vrijgelaten, zijn nooit volledig opgehelderd.

Door de moorden raakte Suriname tot 1986 internationaal in een isolement. Pas in 2000 werden juridische stappen genomen om Desi Bouterse en andere betrokkenen te berechten.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button