Stormvloedkering Hollandse IJssel geopend

Stormvloedkering Hollandse IJssel geopend

Stormvloedkering geopend

1958 – Het eerste gedeelte van de , de Stormvloedkering Hollandse IJssel, werd officieel geopend. De Stormvloedkering kreeg twee beweegbare schuiven, waar schepen in normale omstandigheden onderdoor konden varen.

Men was nog geen jaar na de watersnoodramp begonnen met de baggerwerkzaamheden. Het plan lag al vele jaren voor de ramp klaar. Het werd echter nog niet eerder uitgevoerd. Na de ramp op 1 februari 1953 werd er een Deltacommissie aangesteld die onder andere zorgden voor de Deltawet.

De bouw van het project begon in 1957 en op 6 mei 1958 had men voor het eerst een schuif uitgetest. De Stormvloedkering werd gemaakt in de Hollandse IJssel, nabij Rotterdam. De Hollandse IJssel was een belangrijke scheepvaartroute en kon daardoor niet afgesloten worden.

De totale kosten van de Stormvloedkering Hollandse IJssel bedroegen 40 miljoen gulden. De totale kosten voor de Deltawerken werden op ongeveer 3,3 miljard gulden geschat.

Naast de Stormvloedkering hebben de Deltawerken nog andere functies, namelijk het controleren van de zoetwatervoorziening voor de landbouw, de bereikbaarheid van Zeeland en een bevordering van de binnenscheepvaart.

Een overzicht van het grootste waterbouwwerk uit de geschiedenis: Deltawerken – Beeld van Nederland.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*