Grote Beltbrug geopend

– Na elf jaar van werkzaamheden werd het grootste bouwwerk uit de Deense historie werd geopend door Koningin Margerthe II. De brug verbindt het eiland Funen met het eiland Seeland, waar ook Kopenhagen op gelegen ligt.

De Storebæltsbroen, zoals de brug in het Deens heet, bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte, de oost-brug is 6790 meter lang en loopt van Seeland naar het eiland Sprogo. Het tweede gedeelte, van Sprogo naar Funen is 6611 meter lang. De brug biedt ruimte aan een vierbaansweg en een spoorverbinding. De spoorverbinding is echter niet over de gehele brug gelegen, want voor de spoorbaan is een aparte 8000 meter lange tunnel aangelegd.

Op 10 juni 1987 werden de plannen door het Deense parlement goedgekeurd. De doelstelling om tijd en kosten te besparen waren de belangrijkste redenen om een brugverbinding aan te leggen. Om de scheepvaart niet te hinderen werd de brug ver boven het water geplaatst. De brug kent twee pilaren, waarvan 254 meter het hoogste punt van de brug is.

De totale kosten van ruim 4 miljard euro wordt terugverdiend door het heffen van tol.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*